vrijdag 7 november 2014

kokosolie

Leuk programma kassa groen. Helaas maandag  3 november een wat ongenuanceerd item over kokosolie.
Er staat een zeer gezonde, mooie, vrolijke en energieke vrouw in de keuken. Ze is, net als ik, erg enthousiast over kokosvet. Niet alleen in de keuken, maar ook voor de huid, haren enz.
Daar tegenover komt een wetenschapper in zijn laboratorium de nadelen van kokosolie bespreken. Kokosolie zou kunnen leiden tot meer opslag van vetten in de lever en tot een hoger cholesterolgehalte in het bloed.
Tot zover klopt dit, dit is echter niet het hele verhaal. Jammer dit laat mensen die op zoek zijn om gezonder te eten weer in de kou staan.
Kokosolie bestaat voor een groot gedeelte uit korte- en middellange vetzuren.
De positieve effecten van kokosolie zijn dat de vetverbranding in je lichaam stijgt, de insulineresistentie neemt af in spier- en vetcellen en de vetopslag in het lichaam neemt af.
Het verbetert de suikerstofwisseling, je wordt minder snel dik en je hebt meer energie.
Insulineresistentie komt veel voor vooral bij mensen met overgewicht. Maar ook mensen met een normaal gewicht hebben steeds vaker een gestoorde suiker/glucosestofwisseling.  Dit veroorzaakt veel gezondheidsproblemen.
Mogelijk zou het eten van veel middellange vetzuren kunnen leiden tot meer vetopslag in de lever.
Onderzoekers raden aan om naast meer middellange keten vetzuren ook meer visolie te gebruiken.
Het blijft altijd belangrijk om te streven naar een uitgebalanceerde vetinname.
Naast middellange vetzuren heeft het lichaam ook behoefte aan visvetzuren, omega 3, omega 6, omega 9 vetzuren. (olijfolie, noten, lijnzaadolie, avocado's)
Dus kokosolie is een prima product om in de keuken te gebruiken, waarschijnlijk het beste product om te gebruiken om te verhitten.
Goede informatie over voeding is te vinden op de website van www.natuurdiĆ«tistennederland.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten