dinsdag 15 april 2014

Slow medicine

De slow food beweging is in Italië begonnen als tegenhanger voor de toenemende verkrijgbaarheid en consumptie van fastfood.
Ook vanuit Italië komt een slow medicine beweging als tegenhanger van de manier waarop er doorgaans door dokters gereageerd  wordt op klachten van patiënten.
Een van de Amerikaans dokters die slow medicine in de praktijk heeft gebracht is Victoria Sweet. (boek : Gods Hotel)
Victoria werkte 20 jaar in een ziekenhuis in San Francisco. Er waren weinig middelen in het ziekenhuis, behalve hele lieve zusters en dokters met veel tijd. Victoria ontdekte de kracht van het nietsdoen, aandacht en liefde.
Geïnspireerd door Hildegard von Bingen begreep ze dat een dokter meer een tuinman dan een monteur zou moeten zijn. Een mens is beter te vergelijken met een plant dan een machine. Als er aan de plant iets "kapot" is heelt de plant zichzelf. Een machine moet gerepareerd worden.
Volgens Hildegard hebben mensen dit helende vermogen ook.
De medische wetenschap zou moeten kijken naar hoe dit helende vermogen ondersteund kan worden om iemand beter te maken in plaats van mensen vol te stoppen met pillen.  Victoria voegt er aan toe dat je als dokter soms wel een monteur bent. Bij breuken, heftige ontstekingen of levensgevaar dan moet je direct gaan sleutelen.
In de wetenschapsbijlage van het NRC (zaterdag 12 april), stond een artikel over placebo's.
Placebo's werken net zo goed als echte medicijnen bij bijvoorbeeld migraine, zelfs als mensen weten dat het een placebo is werkt het nog?  Het artikel laat voor-en tegenstanders van het gebruik van placebo's aan het woord.
Een van de tegenstanders, een Italiaanse hoogleraar vindt het een zorgelijk vooruitzicht voor de "moderne" geneeskunde. Volgens hem kan het gevaarlijk zijn voor de geloofwaardigheid van de geneeskunde.
Als je leest dat, volgens een andere Italiaanse arts, er voor slechts 11% van alle medische ingrepen een bewijs is dat het werkt, zal het tijd worden dat er een gezonde achterdocht ontstaat.
Mensen zijn geen machines en de medische wetenschap is geen exacte wetenschap.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten