donderdag 24 april 2014

Marshmallow

Heemst (Althea officinalis) is meerjarige, winterharde struik behorende tot de kaasjeskruid familie. de struik kan tot 2 m hoog worden.
Het eerste jaar maakt de plant een bladrozet. Het jaar er op gaat ze bloeien met prachtige grote bleekroze bloemen.
De jonge toppen en blaadjes zijn toe te voegen aan een salade.
Het blad verzameld voor de bloei is een goede toevoeging aan een mengsel voor kruidenthee. De bloemen kunnen gebruikt om je eten te versieren of gedroogd voor de kruidenthee.
De wortel heeft de meeste geneeskrachtige stoffen. De wortel van de minimaal 2 jaar oude plant het liefst oogsten in de herfst.
De belangrijkste inhoudsstoffen van de plant en de wortel zijn de slijmstoffen. Slijmstoffen werken verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen, van het spijsverteringsstelsel en neutraliseren maagzuur.
In de vroege middeleeuwen wordt Heemst al genoemd in de verordeningen van Karel de Grote voor de kloostertuinen. Er werden verzachtende huidzalven van gemaakt. Ook kregen jonge kinderen een stukje geschilde heemstwortel aan een lintje om de nek om op te sabbelen. Het zou het doorkomen van de tandjes bevorderen en de pijn verzachten.
Heemst werd ook gekweekt vanwege de zoete wortels die gebruikt werden om marshmallows van te maken.
Ik heb Heemst gezaaid en een stuk of 12 mooie plantjes opgekweekt.
Ik was altijd gek op marshmallows, maar ik eet geen rommel meer.
In het Herb Fairies cookbook (gratis te downloaden) staat een recept waarin marshmallows gemaakt worden van heemstwortel poeder. Volgend jaar herfst kan ik dat gaan uit proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten