maandag 3 februari 2014

teff

De Nederlandse olympische sporters gaan het prestatie verhogende sportbrood eten. Het brood wordt speciaal ingevlogen uit Nederland. Jan Blokhuizen (schaatskampioen) was bij Pauw en Witteman om uit te leggen wat het brood zo bijzonder maakt. Dat blijkt het teff meel te zijn.
Teff of laten we het liever Abessijns liefdesgras noemen is een gewas uit het geslacht van de liefdesgrassen(Eragrostis).
Oorspronkelijk afkomstig uit o.a.Ethiopiƫ. Het grote succes van Haile Gebrselassie en Bekele wordt door henzelf mede toegeschreven aan teff.
Teff is zeer geschikt voor de duursporter omdat teff veel langzame verteerbare koolhydraten en veel ijzer bevat dat goed opgenomen word in het lichaam. Het is niet glutenvrij maar toch geschikt voor mensen met coeliakie. Gluten bestaat uit twee delen (glutenines en gliadines), alleen de gliadinefractie kan aanleiding geven tot coeliakie.
Bovendien zit er in teff in vergelijking met tarwe, weinig fytinezuur. Fytinezuur bindt zich aan bijvoorbeeld ijzer, zink en andere nutriƫnten en vormt dan onoplosbare fytaten. Dus de mineralen en sporenelementen uit teff worden beter opgenomen.
In Nederland zijn ook al enkele tientallen akkerbouwers overgegaan op het verbouwen van teff.
Mijn zoon is een zeer fanatieke sporter, hockey, wielrennen, hardlopen, in training voor de triatlon en hij traint ook nog een aantal dameshockeyteams. Studeren doet hij in zijn vrije tijd.
Hij wou dolgraag zo'n wonderbrood uitproberen. Zaterdag hebben we samen een teffbrood gebakken. De helft teffmeel, de helft spelt, cocosrasp, rozijnen, tarwekiemen, roomboter, water en klein beetje gist. Terug naar Nijmegen met een stevig zwaar brood.
Zondagmiddag stuurt hij een berichtje. Het brood werkt fantastisch: zonder moe te worden 2 hockeywedstrijden gespeeld en 10 keer gescoord!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten