maandag 23 januari 2012

spruitjes

Een hoogleraar uit Wageningen(voeding en kankeronderzoek) heeft gezegd dat de strijd tegen kanker in de keuken begint.Ze vermoed dat als we de juiste leefregels zouden hanteren, er wel 30.000 minder nieuwe kankergevallen per jaar zouden kunnen zijn. Stoffen die waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in deze strijd zijn de bitterstoffen. Dit zijn stoffen, salvestrolen genaamd, die voorkomen in groente, fruit en kruiden. Zoals de naam doet vermoeden, ze smaken meer of minder bitter. Omdat mensen niet van bitter houden, dat wil zeggen niet van overheersend bitter,is men er in geslaagd deze bitterstoffen bijna volledig uit onze voeding te verwijderen. Door zaadveredeling en kruisen zijn er groentensoorten ontstaan zonder bitterstoffen. Als je bittere spruitjes wilt zul je zelf een groententuin moeten aanleggen en op zoek gaan naar "oud zaad". Dat deze bitterstoffen niet of weinig in onze voeding voorkomen (80%-90% minder dan 30 jaar geleden)wordt ook veroorzaakt door het op grote schaal toepassen van bestrijdingsmiddelen. De bitterstoffen ontstaan in de plant zelf om zich te kunnen verdedigen tegen aanvallers. Groenten en fruit die bespoten worden hebben veel minder bitterstoffen nodig om zichzelf te kunnen verdedigen. De meeste kans om toch bitterstoffen binnen te krijgen heb je als je kiest voor biologische producten zoals: groene groenten, koolsoorten, witlof, asperges,rode fruitsoorten, vijgen, pruimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten