zaterdag 4 juni 2011

Bermen

Het goede nieuws is dat de bermen steeds mooier worden. Of had ik er vroeger geen oog voor, dat zou ook kunnen. In ieder geval is er veel te ontdekken in de bermen. Om iets met die planten te kunnen doen moet je wel bermen zoeken langs een fietspad of een weg waar weinig verkeer komt.
Op dit moment begint overal het st.Janskruid te bloeien; Hypericum perforatum. Als je niet zeker weet of je de goede plant hebt, pluk een blaadje en hou tegen het licht dan zie je waar de tweede naam vandaan komt, in het blad zitten allemaal gaatjes.Althans het lijken gaatjes, het zijn echter doorschijnende olieklieren.
Deze olieklieren zijn een andere bron van verbeelding. De duivel was volgens een Duitse sage jaloers op het st.Janskruid, omdat het zoveel magische kracht had. Daarom prikte hij gaatjes in de bladeren. Maar de opzet van de duivel mislukte: de plant bleef haar bijzondere eigenschappen behouden.
St.Janskruid wordt inwendig gebruikt vooral als anti-depressivum, bij stress, slapeloosheid, PMS.
Je kunt van de bloemen johannesolie maken door 25 g bloemen op 100ml zonnebloem-, olijf-, of lijnzaadolie minimaal 6 weken laten staan. Regelmatig in de zon zettten. De olie gaat rood kleuren.
Fantastische olie bij kneuzingen, brandwonden of andere wondjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten